Hüvelyesek

A Hüvelyesek általában magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Sőt, magasabb fehérjetartalommal, mint bármelyik hús. Az állati fehérjével ellentétben, a növényi fehérjét sokkal jobban képes feldolgozni és hasznosítani az emberi szervezet.
Ha nincs szükségünk extrém magas fehérje bevitelre, akkor elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztanunk a hüvelyesekből.

Úgy szabadulhatsz meg a hüvelyesek gázosító hatásától, ha a főzés során félidőben leöntöd róla a főző vizet, majd folyó víz alatt átmosod, és új főző vízzel főzöd tovább.
A legtöbb hüvelyest érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét.
Az ételek társítása során figyelembe kell venni a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, a savas és lúgos élelmek arányát és természetesen az ízkomponenseket, ízharmóniát. Mindezt úgy érdemes tennünk, hogy közben ne használjunk túl sokféle alapanyagot és elkerüljük a fermentációs (erjedési) folyamatokat a gyomorban illetve a felesleges bomlástermékeket a bélrendszerben.
Ha puffadást, gyomorégést, savtúltengést tapasztalsz magadon, akkor ez a rossz ételtársításnak köszönhető, ugyanis ALKOHOL szabadul fel a szervezetben az erjedés miatt.
A gabonafélék (pl. köles, hajdina, barnarizs ) és a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse,stb.) együttes fogyasztásával, teljes értékű fehérjéhez jutunk. A hüvelyeseket mindig gluténmentes gabonákkal érdemes fogyasztani.

Csicseriborsó
Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig Vasat, Magnéziumot és Cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas

triptofántartalma miatta szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
(Főzés előtt 12 órára érdemes beáztatni)
Fehérje 26g (100g-ban)

Vörösbab
Rendkívül gazdag tápanyagforrás. Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és C- vitamin.
Fehérje 23g (100g-ban)

Fehérbab
Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és Folát.
Fehérje 23g (100g-ban)

Adzuki bab
Gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne.
Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.
Fehérje 20g (100g-ban)

Mungóbab
B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort , és némi E-vitamint is tartalmaz.
Fehérje 24g (100g-ban)

Lencse
A lencsében sok A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található.
Fehérje 28g (100g-ban)

Vöröslencse
Gazdag magnéziumban, magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, megnézium,réz, bór, jód, kobalt, cink, továbbá B1-, B3-, B6 vitaminban.
A hüvelyesek közül ennek a legkevesebb a főzési ideje (30 perc)
Fehérje 25g (100g-ban)

Sárgaborsó
Található benne magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium, káliumban gazdag, jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán.
Fehérje 24g (100g-ban)

Szója
Nagyon fontos, hogy a szója termékek vásárlásánál csak olyan termékeket vásárolj, melyek garantáltan GMO mentesek!
Vagyis nem Genetikailag Módosított szójából készültek. A GMO szója egészségre káros hatásokkal rendelkezik, ezért kerülendő.
A szója termékek önmagukban egészségesek.
Nagyon nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikro-tápanyagokban, mint a folsav és szelén. Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma.
A szóját érdemes fermentálás után fogyasztani, hogy megfelelően emészthető legyen számunkra.

Ilyen fermentált ételek:

Tofu
Tempeh
Natto
Szójaszósz
Miso paszta
Szója granulátum
Fehérje 36,5g (100g-ban)

Végezetül pedig egy kis összehasonlítás az állati fehérjékkel:
Marha: 14g fehérje (100g-ban)
Disznó: 21g fehérje (100g-ban)
Csirke: 21g fehérje (100g-ban)
Keszeg: 14g fehérje (100g-ban)

FIGYELEM! FELELŐSSÉG KIZÁRÁSA: Varga Viktória Alexandra nem orvos, nem gyógyszerész, nem pszichológus, nem dietetikus vagy egyéb egészségügyi dolgozó. Ennek értelmében Varga Viktória Alexandra nem nyújt orvosi, pszichológiai vagy más egészségügyi tanácsot vagy kezelést, és nem állapít meg orvosi diagnózist, kezelést, nem ír fel gyógyszert vagy orvosságot. Az Ayina Módszer kurzusokon való részvétel online és személyesen, és Varga Viktória Alexandrával történő kommunikáció, és konzultáció nem helyettesíti a hivatalos orvosi vagy pszichológiai tanácsadást.
BŐVEBBEN

Kérdésed van ?
close slider

Varga Viktória Alexandra nem orvos, nem gyógyszerész, nem pszichológus, nem dietetikus vagy egyéb egészségügyi dolgozó. Ennek értelmében Varga Viktória Alexandra nem nyújt orvosi, pszichológiai vagy más egészségügyi tanácsot vagy kezelést, és nem állapít meg orvosi diagnózist, kezelést, nem ír fel gyógyszert vagy orvosságot. Az Ayina Módszer kurzusokon való részvétel online és személyesen, és Varga Viktória Alexandrával  történő kommunikáció, és konzultáció nem helyettesíti a hivatalos orvosi vagy pszichológiai tanácsadást.

Az Ayina Módszer kurzusokon és konzultációkon elhangzott információkat a Résztvevő saját belátása és felelőssége alapján alkalmazza. Az Ayina gyakorlatokat mindenki saját felelősségére végzi. A gyakorlatok végzését illetően , résztvevő saját hibájából történő sérülés  és egyéb esetén minden felelősség a résztvevőt terheli. Varga Viktória Alexandra felelősségre nem vonható.

Az Ayina Módszer egy lehetőség az alternatívák közül.

A betegségek egyediségének, és a személy adottságainak következtében, és az adott személy motiváltsága és hajlandósága függvényében a valós eredmények eltérőek lehetnek. Ezért Varga Viktória Alexandra részéről felelősség nem vállalható.

Az online felületeken elérhető írásokban , a személyes kurzusokon és konzultációkon elhangzott információk, valamint és az online videókban feltüntetet és elhangzott tartalom nem minősül ígéretnek a gyógyulásra, ezért erre vonatkozóan garancia nem vállalható.

 A jelentkező az online vagy személyes kurzusokon, és konzultációkon való részvétellel, és a tanfolyami díj befizetésével az itt leírtakat tudomásul veszi és elfogadja.

Az Ayina Módszer kurzusokon, az egyéni konzultációkon, az online videókban, és a honlapon megadott információk nem helyettesítik az egészségügyi és orvosi ellátást, pszichológiai tanácsadást vagy hivatalos dietetikai tanácsadást.

Ön beleegyezik,és vállalja a felelősséget, hogy saját belátása szerint kikéri orvosa véleményét, mielőtt elkezdene bármilyen programot,kurzust,  kezelést vagy abbahagyná szedni orvosa által felírt gyógyszerét.

Ami a  honlapon, online kurzusokon egyéni konzultációkon, videókban, programokban, promóciókban, emailben  vagy közösségi média platformokon elhangzik vagy olvasható, nem számít orvosi tanácsnak, orvosi diagnózisnak, kezelésnek vagy orvosi receptnek. 

Varga Viktória Alexandra által adott információk és tanácsok nem értelmezhetőek ígéretként, gyógymódként, és nem garantálnak eredményeket. 

Varga Viktória Alexandra nem vállal garanciát sem jótállást a szolgáltatásaihoz és programjaihoz köthetően.

Ön megérti és beleegyezik abba, hogy felelősséget vállal a saját mentális és fizikai egészségéért, beleértve az étrendi és életmódbeli döntéseit és választásait.