A Hüvelyesek általában magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Sőt, magasabb fehérjetartalommal, mint bármelyik hús. Az állati fehérjével ellentétben, a növényi fehérjét sokkal jobban képes feldolgozni és hasznosítani az emberi szervezet.
Ha nincs szükségünk extrém magas fehérje bevitelre, akkor elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztanunk a hüvelyesekből.
Úgy szabadulhatsz meg a hüvelyesek gázosító hatásától, ha a főzés során félidőben leöntöd róla a főző vizet, majd folyó víz alatt átmosod, és új főző vízzel főzöd tovább.
A legtöbb hüvelyest érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét.
Az ételek társítása során figyelembe kell venni a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, a savas és lúgos élelmek arányát és természetesen az ízkomponenseket, ízharmóniát. Mindezt úgy érdemes tennünk, hogy közben ne használjunk túl sokféle alapanyagot és elkerüljük a fermentációs (erjedési) folyamatokat a gyomorban illetve a felesleges bomlástermékeket a bélrendszerben.
Ha puffadást, gyomorégést, savtúltengést tapasztalsz magadon, akkor ez a rossz ételtársításnak köszönhető, ugyanis ALKOHOL szabadul fel a szervezetben az erjedés miatt.
A gabonafélék (pl. köles, hajdina, barnarizs ) és a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse,stb.) együttes fogyasztásával, teljes értékű fehérjéhez jutunk. A hüvelyeseket mindig gluténmentes gabonákkal érdemes fogyasztani.
Csicseriborsó
Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig Vasat, Magnéziumot és Cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas
triptofántartalma miatta szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
(Főzés előtt 12 órára érdemes beáztatni)
Fehérje 26g (100g-ban)
Vörösbab
Rendkívül gazdag tápanyagforrás. Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és C- vitamin.
Fehérje 23g (100g-ban)
Fehérbab
Található benne Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén, B1-, B3-, B5-, és Folát.
Fehérje 23g (100g-ban)
Adzuki bab
Gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne.
Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.
Fehérje 20g (100g-ban)
Mungóbab
B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort , és némi E-vitamint is tartalmaz.
Fehérje 24g (100g-ban)
Lencse
A lencsében sok A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található.
Fehérje 28g (100g-ban)
Vöröslencse
Gazdag magnéziumban, magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, megnézium,réz, bór, jód, kobalt, cink, továbbá B1-, B3-, B6 vitaminban.
A hüvelyesek közül ennek a legkevesebb a főzési ideje (30 perc)
Fehérje 25g (100g-ban)
Sárgaborsó
Található benne magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium, káliumban gazdag, jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán.
Fehérje 24g (100g-ban)
Szója
Nagyon fontos, hogy a szója termékek vásárlásánál csak olyan termékeket vásárolj, melyek garantáltan GMO mentesek!
Vagyis nem Genetikailag Módosított szójából készültek. A GMO szója egészségre káros hatásokkal rendelkezik, ezért kerülendő.
A szója termékek önmagukban egészségesek.
Nagyon nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikro-tápanyagokban, mint a folsav és szelén. Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma.
A szóját érdemes fermentálás után fogyasztani, hogy megfelelően emészthető legyen számunkra.
Ilyen fermentált ételek:
Tofu
Tempeh
Natto
Szójaszósz
Miso paszta
Szója granulátum
Fehérje 36,5g (100g-ban)
Végezetül pedig egy kis összehasonlítás az állati fehérjékkel:
Marha: 14g fehérje (100g-ban)
Disznó: 21g fehérje (100g-ban)
Csirke: 21g fehérje (100g-ban)
Keszeg: 14g fehérje (100g-ban)